Vodič za kupovinu adekvatnog skutera

Smart Scooter  - pametna kupovina

 

Pre svega moramo da razjasnimo jednu nedoumicu oko imena. Hoverbord ne postoji. Prevod engleske reči HOVER na srpski je LEBDETI. Ispravno ime je Self Balance Scooter, u prevodu Self – samostalnim, Balance – balansiranjem, Scooter – jurcati.

 

Naš brend smo nazvali Smart Scooter, u nastavku ćemo detaljno objasniti zašto je naš osnovni moto Smart Scooter – Pametna kupovina.

 

Izbor adekvatnog skutera predstavlja najbitniji korak od koga će u najvećoj meri zavisiti Vaše zadovoljstvo ovim jedinstvenim proizvodom. Pre kupovine Self Balance Scootera morate izabrati kvalitet izrade I upotrebljenih delova, veličinu točka, dizajn I dodatne funkcije u skladu sa sopstvenim potrebama.

Apelujemo na sve potencijalne kupce da Self Balance Scooter, Hoverboard ili Smart Scooter KUPUJU isključivo od proverenih prodavaca! Usled velikog broja nesreća uzrokovanih nekvalitetnim skuterima prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama je ZABRANJENA svim brendovima osim Ninebot i Chic.

Na ovom linku možete pogledati posledice kupovine nekvalitetnog skutera!

Uslove i način proizvodnje nekvalitetnih skutera možete pogledati ovde.

 

Izbor kvaliteta skutera – Najvažniji izbor!

Obavezno pročitajte ceo tekst pre kupovine!

 

“There is hardly anything in the world that someone cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who consider price alone are that person’s lawful prey. It is unwise to pay too much, but it is also unwise to pay too little. When you pay too much, you lose a little money, that is all. When you pay too little, you sometimes lose everything because the thing you bought is incapable of doing the thing you bought it to do. The common law of business balance prohibits paying a little and getting a lot… It can’t be done. If you deal with the lowest bidder it is well to add something for the risk you run. And if you do that you will have enough to pay for something better.”

Opšti zakon poslovne ravnoteže

Ne postoji ni jedna stvar koju neko ne može da napravi malo lošijeg kvaliteta I malo jeftinije, a kupci kojima je samo cena važna predstavljaju njegov plen. Platiti neku stvar previše je nepoželjno, ali takođe je nepoželjno I platiti premalo. Kada nešto platiš više – izgubićeš malo novca I to je to. Kada nešto platiš premalo ponekad ćeš izgubiti sve jer postoji mogućnost da stvar koju si platio premalo nije u stanju da izvrši radnju zbog koje si je kupio. Opšti zakon poslovne ravnoteže nedozvoljava da nešto platiš malo a dobiješ mnogo. Takav poslovni concept ne postoji. Ako se odlučiš za najnižu cenu – pripremi deo novca za rešavanje eventualnih problema. A ako to uradiš, imaćeš dovoljno da platiš kvalitetniju stvar.

John Ruskin, poznati pisac I arhitekta, tvorac Opšteg zakona poslovne ravnoteže.

 

Malo je proizvoda koji su na prvi pogled toliko slični a sa druge strane toliko različitog kvaliteta kao što je to u slučaju self balance scootera.

Kompanija CHIC Electronics je prva patentirala ovaj proizvod u Avgustu 2014. Prvi zvanično registrovani model je CHIC S1. Nakon velikog uspeha koji je pomenuti model ostvario na sajmu Canton Fair 2014 mnoge fabrike u Kini su započele masovnu “piratsku “ proizvodnju takozvanih “Knock-off” modela.

Termin “knock-off”, koji u slobodnom prevodu znači “otpadak”, se koristi kao opis proizvoda koji su na prvi pogled isti kao originalni sa neuporedivo lošijim kvalitetom delova. Primer koji će vam najbolje objasniti ovaj pojam je kineska kopija popularnog nemačkog modela automobila BMW X5. Na sledećem linku možete pročitati sjajan članak koji opisuje (ne)zadovoljstvo nemačkog novinara koji je kupovinom jeftinog kineskog “knock-off” modela pokušao da napravi kompromis izmedju cene I kvaliteta.  

Postoji veliki broj članaka I reportaža koji objašnjavaju razlike u kvalitetu i cenama naizgled identičnih modela, koje idu I do 8 puta, od 180Eur koja je najniža cena u većini zemalja (najniža cena u Srbiji u trenutku pisanja ovog teksta je 220Eur na sajtu www.kupujemprodajem.com) do 1550Eur koliko košta najnoviji model S3 kompanije Chic koja je osmislila ovaj proizvod (U USA se prodaje pod brendom IO Hawk). Model S3 možete kupiti u našim maloprodajama po ceni od 129.990din.

Kroz primer kupovine PC računara ćemo vam objasniti kako proizvodna I prodajna cena naizgled istog proizvoda može biti opravdana.

Svaku kompjutersku komponentu možete kupiti u velikom rasponu cena. Pretpostavimo da kupujete kompjuter sa diskom kapaciteta 1TB, grafičkom kartom od 4GB, monitorom dijagonale 24” I procesorom radnog takta 3.5GHz

 

Vaš kompjuter može da ima:

SSD disk od 1TB (80.000 Din)                                             ili            standardni HDD iste velicine (6.000 Din)

grafičku kartu sa 4GB DDR5 memorije (50.000 Din)     ili                   sa 4GB DDR3 memorije (5.000din)

monitor dijagonale 24” najnovije generacije (85.000)  ili                                              standardni (14.000)

Procesor 3.5Ghz i7 poslednje generacije (85.000 Din)  ili                   istog radnog takta AMD (5.000 Din)

(sve cene preuzete sa sajta www.pcberza.rs 28.05.2016)

 

Pod pretpostavkom da je zbir cena svih ostalih komponenti (miš, tastatura, kućiste…) 10.000 Din, cena vašeg kompjutera moze biti 310.000 Din ukoliko ste se odlučili za sve najkvalitetnije komponente ili 40.000 Din ukoliko ste izabrali sve najjeftinije komponente.

Kad pogledate oba kompjutera na stolu, nećete biti u mogućnosti da vidite nikakvu razliku s obzirom na to da su vidljive komponente (mis, tastatura I kuciste) isti, a razlika u performansama, trajnosti I kvalitetu će biti više nego očigledna. Naravno, u mogućnosti ste da pravilnim izborom komponenti bitnih za osnovnu namenu kompjutera optimizujete I cenu. Na ovaj način možete prilagoditi kvalitet kompjutera Vašim trenutnim finansijskim mogućnostima I potrebama.

Isti je slučaj I sa Self Balance Scooterima. Ukoliko vam finansijske mogućnosti ne dozvoljavaju kupovinu najskupljeg modela mnogo je bolje odabrati kvalitetan punjač, bateriju, motor ili matičnu ploču (u nastavku ćemo detaljno objasniti važnost svake komponente) a odreći se perifernih (Bluetooth, daljinski, torba, led sijalice…)

Stara poslovica kaže: Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari – bolje u startu kupiti kvalitetan uređaj I koristiti ga jako dugo, nego više puta kupovati jeftinije uređaje. U slučaju kupovine self balance scootera ova poslovica je u potpunosti tačna.

Ukoliko imate mogućnost za kupovinu kvalitetnijeg modela, Smart Scooter je najbolje rešenje. U ponudi imamo veliki broj kvalitetnih modela u rasponu cena od 49.990 do 149.990, sa velikim izborom kombinacija dodatne opreme I mogućnosti.

  

Najbitnije komponente svakog skutera poređane po važnosti su: punjač, baterija, matične ploče, motori I aluminijumski ram.

 

Punjač

Ubedljivo najbitnija komponenta svakog Self Balance Scootera je punjac. Čak I kvalitetna baterija punjena nekvalitetnim punjačem može postati tempirana bomba. Za razliku od baterije koja je najskuplja, pa se upotrebom jeftinijih komponenti ostvaruje značajna ušteda, nesavesni proizvođači I trgovci ostvaruju uštedu korisćenjem punjača sa falsifikovanim CE sertifikatom. Originalni sertifikat povećava cenu punjača I do 200%.

Kupovina skutera sa punjačem bez sertifikata ili sa falsifikovanim sertifikatom predstavlja ogroman rizik za Vas I Vašu okolinu. SVI incidenti samozapaljivanja Self Balance Scootera su posledica oštećenja nastalih na bateriji upotrebom nekvalitetnih punjača.

Dodatne uštede pojedini proizvodjači I trgovci ostvaruju korišćenjem jeftinijih komponenti. Jednostavan način za upoređivanje kvaliteta punjača je komparacija težine punjača I poprečnog preseka kablova.

Najbitnija funkcija punjača je prekid struje kada baterija dostigne pun kapacitet. Li-Ion baterije su podložne prepunjavanju. Ovaj tip baterije možemo uporediti sa balonom. Ukoliko ne stanete sa duvanjem balona na vreme on ce pući. Isti je slucaj I sa Li-Ion baterijom. Baterije lošijeg kvaliteta će eksplodirati, a standardnog kvaliteta će se u najboljem slučaju samo pokvariti ukoliko punjač nema adekvatnu protekciju od prepunjavanja.

 

Svesni važnosti ove komponente, svi naši Smart Scooter modeli koriste identičan punjač kao I najskuplji i najkvalitetniji svetski brend u segmentu Self Balance Scootera – Chic. Uz kupovinu BILO KOG modela iz Smart Scooter linije dobijate originalni CHIC punjač sa 3 godine garancije.

 

Vaša I bezbednost Vaše okoline je naša osnovna misija!

 

 

Baterija

Baterija je najskuplja komponenta svakog Self Balance Scootera. Proizvodjač može najlakše da ostavari dodatni profit deklarisanjem skupljeg a ugradnjom jeftinijeg tipa baterijskih ćelija.

Baterija u kombinaciji sa nekvalitetnim punjačem može dovesti do katastrofalnih posledica. Postoji veliki broj linkova koji prikazuje požare izazvane samozapaljivanjem baterija lošijeg kvaliteta. Ovo je jedan od njih.

Svaki self balance scooter ima bateriju deklarisanu na 4.400Mah. Sastavljena je od 20 pojedinačnih baterijskih ćelija tipa 18650 kapaciteta 2.200Mah i voltaže 3,6V. SVAKI prodavac skutera će deklarisati ovaj kapacitet iako postoje velike razlike u zavisnosti od kvaliteta i starosti baterijskih ćelija koje su korišćene.

 

Sve baterije mozemo podeliti u 3 kategorije

  •          Baterije sa originalnim ćelijama poznatih proizvodjača (najcesce Samsung i LG) – baterije sa Samsungovim ćelijama mi koristimo u svim modelima osim u modelu Budget GO. Kapacitet ovih baterija je 4.400Mah. Broj punjenja 600 – 800.
  •          Baterije sa ćelijama proverenih kineskih fabrika, sa potrebnim sertifikatima (MSDS) – ovaj tip baterija mi koristimo u modeu Budget GO. Kapacitet ovih baterija je 4.000Mah, broj punjenje 300 – 500.
  •          Baterije sa NEPROVERENIM ćelijama kineskih fabrika, deklarisanim kao “originalne” Samsung ili LG celije. Ovaj tip baterija koriste SVI Self Balance Scooteri koji deklarišu originalne Samsung baterije a koštaju ispod 350 Eur. Ovaj tip baterija predstavlja najveću opasnost zbog višestruko povećane opasnosti od zapaljenja! Kapacitet ovog tipa baterije je nepredvidiv, kao I broj ciklusa punjenja.

 

Više o načinu falsifikovanja i kako otkriti falsifikat možete naći na sledećem linku. 

Svaka baterijska ćelija renomiranih proizvođača se nakon proizvodnje podvrgava nizu testova kojim se određuje kvalitet svake pojedinačne ćelije. U zavisnosti od ostvarenih rezultata baterijske ćelije se klasifikuju u kategorije A, B, C… Nomenklaturu označavanja baterija možemo uporediti sa klasifikacijom kokošijih jaja u prodaji. Jaja sa iste farme se nakon proizvodnje klasifikuju po težini I veličini u klase S, A, B, C… Klasa određuje I prodajnu cenu. Isti je slučaj I sa baterijskim ćelijama.

  

Pored kvaliteta I porekla korišćenih ćelija, bitan element svake baterije je protekcija od pregrevanja, prepunjavanja I preteranog pražnjenja. Mnoge baterije ne proverenih prizvođača uopšte nemaju ili imaju nefunkcionalnu protekciju. Protekcije od pregrevanja I prepunjavanja imaju zastitnu funkciju, a protekcija od preteranog pražnjenja  produžava vek trajanja I broj ciklusa punjenja baterije. Nagli pad kapaciteta (nakon 2 – 3 meseca korišćenja) je karakterističan za sve baterije lošeg kvaliteta.

 

Svi naši Smart Scooter, HX I CHIC modeli poseduju baterije sastavljene od ćelija klase A (A grade) koje odlikuju drastično bolje performanse čak I od drugih originalnih Samsung ili LG baterija B ili C klase (lošije startne performanse). Jedini način da se utvrdi stvarni kvalitet I poreklo baterijskih ćelija je precizno merenje. Baš ovom metodom mi proveravamo kvalitet baterija svakog kontigenta Smart Scooter-a koji uvezemo. Slučajnim uzorkom, otvaramo, merimo I testiramo odredjeni broj baterija.

Sve naše baterije poseduju najsavremenije sisteme zaštita od pregrevanja, prepunjavanja I preteranog pražnjenja koji podrazumeva praćenje stanja svake pojedinacne ćelije I momentalni prekid struje prilikom eventualnih nepravilnosti zabeleženih u bilo kojoj ćeliji.

 

Matična ploča

                Osnovna funkcija matične ploče je kontrola balansa koja se postiže upravljanjem motorima. Očitavanjem vrednosti na žiroskopima matična ploča šalje komandu motorima čime se skuter dovodi u balans. Sporedne fukcije matične ploče su upravljanje LED sijalicama, Bluetooth zvučnicima, daljinskim upravljačem, paljenjem I gašenjem.

Kvalitet matične ploče se ogleda u preciznosti, trajnosti I pouzdanosti. Matične ploče lošijeg kvaliteta ne mogu da održe pravac skutera pri većim brzinama. Najveći I najopasnije problem nekvalitetnih ploča je iznenadno gašenje skutera u toku voznje. Zamislite koje posledice mogu biti ukoliko vam se skuter ugasi pri punoj brzini.

                Svaki Smart Scooter (osim Budget GO modela u koji je ugradjena matična ploča prosečnog kvaliteta) poseduje najkvalitetniju matičnu ploču poslednje generacije, sa RoHS sertifikatom.

                Pojedini CHIC I HX modeli poseduju matične ploče sa ugrađenim modulom za kontrolu funkcija preko aplikacije za mobilne telefone I tablete.

               

Motori - Točkovi

                Elektro motori (brushless) koji su ugrađeni u točkove pokreću Self Balance Scooter. Snaga motora varira od 250W do 300W u zavisnosti od veličine unutrašnjeg prstena I NIJE odraz kvaliteta. Ukoliko proizvodjač ili prodavac tvrdi da njihov skuter poseduje motor od 350W ili više budite sigurni da je to LAŽ.

Jedino merilo kvaliteta je kredibilitet proizvođača motora. Pojedini CHIC modeli imaju motore od 250W, koji su oprimizovani potrebama skutera I stabilniji su u eksploataciji od motora od 300W ugrađenih u modele drugih proizvođača. Nesavesni proizvođači I prodavci skutera softwerski povećavaju maksimalni broj obrtaja motora čime prividno povećavaju snagu iako takođe koriste motor od 250W.

 Na ovaj način motor je prepterećen, brže troši bateriju I drastično mu se skraćuje radni vek. Na sličan način se prividno može povećati snaga automobila koji se koriste za trke, tako što se ukine limitator maksimalnog broja obrtaja. Maksimalna brzina se povećava, ali je rok trajanja takvog motora drastično kraći! Druga opasnost koja proizilazi iz preopterećenih motora je pregrevanje baterije koje može dovesti do samozapaljenja skutera. Naime, preforsirani motor povlači struju veće snage od predvidjenog maksimuma čime se ćelije baterija dovode u granične vrednosti izdržljivosti.

                Veličina točka nema veze sa snagom. Detaljnije o razlikama izmedju točkova različite veličine možete naći u tekstu Izbor veličine točka.

                U sve smart Scooter modele su ugrađeni najkvalitetniji modeli motora najboljih proizvođača. Pomenuti motori obezbeđuju stabilnu I pouzdanu eksploataciju.

                Chic modeli iz naše ponude poseduju Tajvanske motore poslednje generacije.

               

Aluminijmski / Magnezijumski ram

Ovaj deo predstavlja “kičmu” svakog Selfa Balance Scootera. Kvalitet rama određuje maksimalnu nosivost I trajnost skutera. Karakteristike kvalitetnog rama su ujednačena svetla siva boja I pravilne ivice. Ramovi lošijeg kvaliteta imaju prelive tamnije I svetlije boje koji su posledica korišćenja lošijeg repromaterijala sa smanjenim procentom Aluminijuma, ivice su oštre i u skuteru se nalaze opiljci.

Smart Scooter modeli koriste najkvalitetnije aluminijumske remove koji su dostupni na tržištu.

Chic I HX modeli iz naše  ponude poseduju magnezijumski ram koji karakteriše manja težina I veća nosivost usled određene doze elastičnosti.


O nama
Brend Smart Scooter je nastao pod okriljem našeg lanca maloprodaja Expedition. Smart Scooter i Expedition dele identičnu misiju a to je.
Detaljnije