Razlike i izbor proizvođača skutera

 

Da bi pokrili sve segmmete tržišta (kvalitetnih) skutera odlučili smo se za nekoliko brendova koji targetiraju različite potrebe kupaca. U našoj ponudi možete naći četiri brenda koja smo u daljem predstavljanju poređali po odnosu cene i kvaliteta.

Smart Scooter

Naš brend Smart Scooter predstavlja idealan odnos cene i kvaliteta. Sve komponente u modelima pod brendom Smart Scooter su birane na osnovu izbora pemium brendova Chic i HX koje ćemo naknadno opisati. Fabrika u kojoj se sklapa naš brend je proizvodna baza kompanije Chic koja je nosilac patentnih prava za Self Balance Scooter. Naglašavamo da su dve najbitniji komponente svakog skutera, punjač i baterija, identični u svim skuterima brenda Chic i Smart Scooter.

U ponudi su sledeći modeli:

Slick

Model najstandardnijeg i najrasprostranjenijeg dizajna. Dostupan je u dve veličine točka 6.5” I 10”. Oba modela u standardnoj opremi imaju ugrađen Bluetooth sa jednim zvučnikom snage 4W. Go model od 6.5” ima 2 LED svetla, a Jeep od 10” ima 4 LED svetla (po dva napred I pozadi).

Lambo

Lambo (ili X shape) dizajn je drugi po zastupljenosti. Dostupan je u dve veličine 6.5” I 8”. Oba modela imaju ugrađen Bluetooth sa jednim zvučnikom snage 4W. Model od 8” ima ugrađena LED svetla napred , pozadi (odlika samo našeg modela) I iznad točkova. Predstavlja odličan izbor za vožnju u večernjim časovima I uslovima smanjenog osvetljenja.

 

HX

Naša druga preporuka po odnosu cene I kvaliteta je brend HX. Cenovno je iznad brenda Smart Scooter. Kvalitet osnovnih komponenti je isti, a veću cenu opravdava naprednijim funkcijama i kvalitetnijim kućištem.

Kompanija HX je prvi pratilac najpoznatijeg brenda na tržištu skutera Chic Robotics. Za razliku od brenda Chic koji svoju poziciju na tržištu gradi na renomeu i može sebi da dozvoli činjenicu da u ponudi ima samo model od 6.5 inča, kompanija HX svoje mesto na tržištu gradi na razvoju i primeni novih tehnologija, kao i u segmentu skutera veličine točka 8 i 10 inča koje Chic nema u ponudi. Kompanija HX je specijalizovana za proizvodnju skutera i NEPROIZVODI ni jedan drugi artikal.

Modeli HX su dostupni u svim veličinama 6.5”, 8” i 10”. Takođe, svaka veličina je dostupna u varijanti “I” koju karakteriše mogućnost kontrole pojedinih funkcija skutera preko mobilnog telefona ili tableta. Svi modeli poseduju po DVA zvučnika po 4W i predstavljaju JEDINE modele na tržištu sa stereo sistemom.

Kompanija HX je patentirala novi, unapređeni dizajn kućišta. Da bi brže otplatili investiiciju u alate i patentne troškove kompanija HX prodaje deo svoje proizvodnje kučišta i drugim proizvođačima. Za razliku od drugih proizvođača (npr. model Koowheel K1)  koji u pomenuto kućište ugrađuju standardne komponente, kompanija HX je razvila ukupno 12 unapređenja u odnosu na standardne modele.

Najznačajnija unapređenja su

-          battery box – zaštitno kućište za bateriju

-          App funkcija – mogućnost kontrole funkcija preko mobilnog telefona, zaključavanje šifrom, monitoring preostale baterije, limitiranje maksimalne brzine, kontrola intenziteta ubrzanja I skretanja, praćenje trenutne brzine, pređeni put…

-          Dopunjavanje baterije prilikom kočenja i vožnje nizbrdo (tehnologija koju koriste Tesla automobili)

-          Magnezijumski ram koji trpi veće opterećenje – do 150kg

-          Kućište od izdržljivije plastike, otpornija na ogrebotine u odnosu na standardne modele.

 

Chic / IO Hawk

Chic skuteri su najprestižniji i najskuplji na tržištu. Pored neospornog kvaliteta, svoju cenu opravdavaju i velikom količinom novca uloženom u marketing i odbranu patentnih prava na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Između ostalih, Justin Bieber i Wiz Khalifa koriste Chic modele (konkretno IO hawk 2.0).

Kompanija Chic Roborics je patentirala Self Balance Scooter i trenutno je jedna od dve kompanije koja ima dozvolu za uvoz i prodaju na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država (pod brendom IO Hawk). Specijalizovani su za proizvodnju inteligentnih prevoynih sredstava, pored Self Balance Scootera u ponudi imaju i nekoliko modela sa ručkom, sličnih Segway modelima. Za potrebe policije Kine razvili su model Chic Police koji je u širokoj upotrebi u kinesikim policijskim snagama.

Preduzeće Dorat MC doo koje stoji iza projekta Smart Scooter i Expedition je ekskluzivni distributer za teritoriju Srbije.

U našoj ponudi možete naći dva modela za 2016.tu godinu – S3 i S4. Oba modela oblikuju jedinstven, prepoznatljiv dizajn i mogućnost kontrole pojedinih funkcija preko mobilnog telefona ili tableta.

Kupovina modela ovog proizvođača predstavlja stvar prestiža, upravo iz tog razloga na našpj rang listi se nalaze posle Smart Scooter i HX brendova. Modeli Chic S3 i S4 možemo uporediti sa automobilom Bugatti Veyron – duplo skuplji od sličnih modela drugih proizvođača, svakako ne i duplo bolji, ali za pojedince koji su u mogućnosti da ga priušte predstavlja jedinu moguću soluciju.

Naglasili bi da Chic ne proizvodi modele sa točkovima veličine 8 i 10 inča, što smatramo velikim hendikepom u zauzimanju večeg dela tržišta.

 

Koowheel

Najjeftiniji brend u našoj ponudi. Nastao tako što je nakon kraha tržišta elektronskih cigara jedna od fabrika pomenutih cigara registrovala brend Koowheel i započela sklapanje istog kako bi izbegla bankrot. Za razliku od brendova Chic i HX koji su specijalizovani u proizvodnji skutera (posredno i brend Smart Scooter koji se pravi u Chicovoj ispostavi), Koowheel se proizvodi u fabrici čija je osnovna delatnost proizvodnja elektronskih cigara. Odsustvo specijalizovanosti za skutere je vidljivo u izboru ugrađenih komponenti. Preporučujemo ga isključivo kupcima sa limitiranim budžetom. Komponente koje su korišćene u proizvodnji modela ovog proizvođača su značajno nižeg kvaliteta. Na primer koriste Samsung baterije B ili C klase ćelija, sa zastarelom bezbednosnom matičnom pločom (koja nema fizičku zaštitu - jako bitan detalj, detaljnije o tome u članku Vodič za kupovinu), lošiji punjač bez uzemljenja, TaoTao matičnu ploču bez RoHS sertifikata, isporučuju se bez torbe, aluminijski ram je prosečnog kvaliteta, motori su HangHong ali unutrašnjeg prečnika 25mm za razliku od svih drugih skutera u našoj ponudi koji imaju motore prečnika 30mm.

Svi nabrojani nedostaci su doveli do toga da ovaj model preporučujemo ISKLJUČIVO kad niste u finansijskoj  mogučnosti da kupite neki od modela Smart Scooter, HX ili Chic proizvođača. 


O nama
Brend Smart Scooter je nastao pod okriljem našeg lanca maloprodaja Expedition. Smart Scooter i Expedition dele identičnu misiju a to je.
Detaljnije